Üdvözöljük belsőépítész blogunkon!

Belsőépítész blogunkon naprakész ötletekkel szolgálunk, azoknak a designkedvelő embereknek, akik nyitottak az új és ötletes megoldásokra, valamint segíthetünk lakberendezőként megnyitni az utat a hétköznapi ember otthonának, álmainak megvalósításához.

2010. február 22.

Retro stílus

egy kis nosztalgia
A retro az 50-es, 60-as és 70-es évek Amerikáját idéző, az élet számos területén, így a lakberendezésben is hódító divatirányzat, amely az említett korszak hangulatát, valamint a pop-art és az art deco stíluselemeit eleveníti fel a korra jellemző design elemek felhasználásával. Ezen évek szerény otthonainak jellegzetes bútorai korunk designikonjaivá váltak.
Ez a nosztalgikus múlt idézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészett napjaink modern otthonaiba, oldva a minimalizmus szigorú, hűvös nyugalmát.
Sokszínű és változatos a forrás, amiből meríthet, aki retrora szeretné hangolni otthonát.
Feldobhatjuk a teret egy-egy eredeti darabbal, a nagypapától elcsent rádióval, Tv-vel, lomtalanításon talált bútorral, de válogathatunk napjaink retrora szakosodott gyártóinak lakberendezési termékeiből is.
Színei élénkek, formái mozgalmasak, kihasználja a textúrák, a felületek és a fények játékait. A mesterséges megvilágítású tereket részesíti előnyben, kedvenc színei a fekete, a szürke, a piros, a narancs, a barna és a rózsaszín, a kéket és a zöldet kevés mennyiségben használja, jellemzőek rá a nagyméretű minták, körök, ellipszisek, ide-oda tekergő vonalak.
Divat a mozaik is, mely újabb lehetőség a minták, színek tobzódására.
A bútorok anyagai is többnyire mesterségesek, gyakoriak a műanyagok és a fémek. Ritkán használ faanyagot, de ha mégis, úgy a melegebb, vöröses árnyalatú faanyagokat, elsősorban a cseresznyét és a mahagónit, de időnként a dió és a tölgy különböző fajtáit is. Megengedett két különböző színű fa egymás melletti alkalmazása is. Rendkívül népszerűek a terméskő és más kő alapú burkolatok, valamint a hosszú szálú süppedő szőnyegek és az állatbőrök. A retroban az egzotikum elemei is kedveltek, melyek különösen szobrok és faliképek formájában, illetve zebra- és ocelotmintás textilekben jelennek meg.
A stílushoz hasonlóan lenyűgöző kiegészítők is járnak, a faliórák, lámpák, vázák hihetetlen formájúak, színesek és szellemesek.
A retro stílus lehetőséget ad a fiatalabb és idősebb korosztálynak is kibontakozni, a hangsúly mindkét esetben a retro stílusú bútorokon van.
A fiatalabb korosztály alkalmazza az élénk színeket, mintákat nagy mennyiségben textilen, falakon, a magas fényű műanyag felületek domináljanak. Az idősebb korosztály egy-két jól választott öreg bútordarabbal, rádióval, a tört fehér és mély barna színkontraszttal, egy mintás kanapéra hajított takaróval elérheti a kívánt retro hatást.
Ez a stílus nem kedveli a rendet, nemcsak a falak, felületek mintával zsúfoltak, hanem maga a tér is az a különböző bútordarabokkal és a polcok is tele vannak pakolva könyvekkel, kacatokkal.
Igazi titka arányaiban rejlik, hogy mit mivel és milyen mennyiségben használunk, ez az apróság az, ami egyedivé teszi.
Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a vidám színeket, az egyedi dolgokat, akik bohémek, trendik és akiket magával ragad a stílus vidámsága.



 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  

 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése