Üdvözöljük belsőépítész blogunkon!

Belsőépítész blogunkon naprakész ötletekkel szolgálunk, azoknak a designkedvelő embereknek, akik nyitottak az új és ötletes megoldásokra, valamint segíthetünk lakberendezőként megnyitni az utat a hétköznapi ember otthonának, álmainak megvalósításához.

2010. február 22.

A konyha alaprajzi elrendezése

konyha típusok
A konyhai munka hatékonysága nem a konyha nagyságától, hanem a bútorok és a felszerelési tárgyak elrendezésétől függ. A tárgyak horizontális és vertikális elhelyezésének a konyha építészeti adottságaihoz és használójának igényeihez egyaránt alkalmazkodnia kell.
A három főbb alaprajzváltozat a konyha háromszög elvét figyelembe véve megfelelő munkafeltételeket teremt.
Az egysoros elrendezés olyan helyiségekben valósítható meg, melyek legalább 3m-nyi egybefüggő falfelülettel rendelkeznek. Ötletesen tervezzünk és minél hosszabb munkapultot állítsunk fel. 


 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


 


A konyhát amennyiben szükséges tolóajtóval, spanyolfallal, ajtótáblával vagy rekeszfallal válasszuk el a lakás többi részétől.
Ma már nem cél a konyha szagok miatti elszigetelése, sőt inkább tökélyre fejlesztve szerves részévé tették a nappalinak. Nem túlzok, ha művészeti alkotásnak neveznék egy-két esztétikailag is jól átgondolt darabot, hiszen egyes konyhák már-már képzőművészeti alkotásnak, kompozíciónak minősülnek, nemcsak színbeli, hanem formabeli megközelítésben is.


 


 


A hajókonyha elrendezés biztosítja a leghatékonyabb térkihasználást, jó példák az éttermekben alkalmazott e fajta konyhakialakítás. A hajókonyha mindkét oldalán egy-egy pultsor fut végig, középen folyosót alkotva.


 


  


  


  


  


  


  


  


  


 


A szigetszerű elrendezéshez tágas térre van szükségünk, mivel a sziget elkülönült munkaterületet alkot, miközben a konyha tágasnak hat. Ennek az alaprajznak a megvalósításakor rendkívül körültekintőnek kell lennünk, hogy ne kelljen túl nagy távolságokat megtennünk munkavégzés közben.
A szigetszerűen berendezett konyhának megvan az az előnye, hogy a szakács akkor sem marad magára, amikor a vendégek kényelembe helyezik magukat a térelválasztó szerepét is betöltő sziget másik oldalán.


 


  


  


  


  


  


  


  


 


Ma már léteznek olyan konyhabútorok is, melyek egyszerűen és mégis drámai hatást keltve, szigetként állnak a nappali vagy épp az étkező társaságában, így a vendégekkel nem szűnik meg a kommunikáció főzés közben sem. Ez a megoldás akkor kivitelezhető, ha tágas tér áll a rendelkezésünkre.


 


  


 


Az L alakú illetve félszigetszerűen elrendezett konyha egyszerre többféle igényt is kielégít. Kényelmesen kialakítható benne az étkező, megvalósításához kevés falfelület is elegendő és még egy hosszú, keskeny helyiségben vagy egy kényelmetlen sarokban is megmutatkoznak előnyei. Az L alakú elrendezés a nagy, tágas konyhákban is nagy hatást kelthet.


 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


 


Az U alakú konyha a bútorelemeket és a berendezési tárgyakat a helyiség három fala mentén sorakoztatja fel, ha a hely engedi sok esetben az egyik szárnya beugorhat a térbe, így drámaibb hatást érhetünk el. Az U alakú alaprajz megvalósítását többnyire nem a tér szűkössége, hanem a rossz helyen nyíló ajtó akadályozza. Ez az elrendezés egyébként biztonságos, jól kihasználható és bőséges tárolóteret, valamint munkafelületet ad. Kicsi és tágas helyiségek számára egyaránt megfelelő.
Az U alakú konyhának az a hátránya, hogy túl messze kerülhetnek egymástól az egyes munkafelületek vagy a belső sarkokban olyan holttér alakul ki, melyben igen nehéz tárolóelemeket kialakítani.



 


  


  


  


  


  


  


  


  


 


A körkörös elrendezésű konyha csaknem minden rendelkezésre álló falfelületet kihasznál. A kibővített U vagy L alakú konyha voltaképpen a körkörös elrendezés egy-egy változata. A hűtőszekrényt, a mosogatót és a tűzhelyt lehetőleg ugyanabban a sarokban állítsuk fel, hogy munka közben ne kelljen asztalokat, székeket vagy más akadályokat kerülgetnünk.


 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése