Üdvözöljük belsőépítész blogunkon!

Belsőépítész blogunkon naprakész ötletekkel szolgálunk, azoknak a designkedvelő embereknek, akik nyitottak az új és ötletes megoldásokra, valamint segíthetünk lakberendezőként megnyitni az utat a hétköznapi ember otthonának, álmainak megvalósításához.

2010. február 22.

Barokk stílus

királyi pompa
Királyi pompára, bársonyra, aranyra és kristályra áhítozik újabban az, aki követi a lakberendezési trendeket, bár ez néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt. A barokk teljes pompájában visszatért egy időre, persze kissé modernizált változatban, párban a minimál stílussal.
A mai modern lakberendezés tehát újból felfedezte a burjánzó barokk vonzerejét és az alapjellemzőket megtartva, de kissé átértelmezve építette be a kortárs designba. Manapság leggyakrabban a minimál stílussal keverik, hogy a barokk érzelmességével, a drapériák és kristálycsillárok fantasztikus látványával lágyítsák, otthonosabbá tegyék a minimál kiüresített, néha ipari jellegét, mert szinte minden enteriőr elvisel, sőt a mai belsőépítészek szerint talán inkább megkíván egy-egy látványosabb elemet.
A barokk a színpadiasságot, a túldíszítettséget részesíti előnyben az egyszerűséggel és praktikummal szemben, a változatosságot az egységességgel szemben és a reprezentativitást a visszafogottsággal szemben. Így válnak uralkodóvá a nagy virágmintás tapéták, az arany, ezüst, lila színvilág, a mélységekbe húzó fekete és bordó, a terjedelmesebb bútordarabok, a stukkók változatos világa, a burjánzó, dinamikus felületek és változatos anyaghasználat.
A barokk nem csak egy művészeti irányzat, hanem egy életérzés is, amit a tárgyak híven tükröznek. Az életörömet, a vidámságot, a játékosságot és az értelmetlenség szépségét hirdető gondolkodásmód, pedig ma ismét egyre közelebb áll az emberekhez.
Ma már szinte természetes az, hogy egyetlen stílusirányzat sem ural önmagában egy teret, hanem több, akár első pillantásra összeférhetetlennek tűnő elem alkot új egységet, kellemes eklektikát.











 
 
































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése