Üdvözöljük belsőépítész blogunkon!

Belsőépítész blogunkon naprakész ötletekkel szolgálunk, azoknak a designkedvelő embereknek, akik nyitottak az új és ötletes megoldásokra, valamint segíthetünk lakberendezőként megnyitni az utat a hétköznapi ember otthonának, álmainak megvalósításához.

2010. február 22.

Beltéri lépcsők

egy kis inspiráció
Az idő során a lépcsők funkcióval szembeni követelményei nem változtak, azonban a formai, esztétikai és szerkezet szempontjából igenis nagy választéknak örvendhetünk.
Léteznek: lebegőlépcsők (egyik oldalon falba befogott, másik oldalon alátámasztás nélküli), gyámolított lépcsők (a lépcsőfokok teljes alsó felületükkel talajra fekszenek), csigalépcsők vagy orsós lépcsők (egy orsó formájú oszlop az ívelt lépcsőkart, a sugaras lépcsőfokokat és terheiket hordó függőleges tartószerkezet), körlépcsők (az oszlop elmarad, helyette különböző tartószerkezetek hordják a terheket), lánclépcsők (lépcsőfokai láncszemszerűen kapcsolódnak egymáshoz), pillangólépcsők (a lépcsőfokok szimmetrikusan, pillangószárny formában helyezkednek el a tartóvázon), ollós lépcsők (összecsukva helyigényük nincs, közlekedőterek fölött, a födémbe beépítve is elhelyezhetők, alapjába véve padlás lépcső), létralépcsők (lenyitásuk működtető horoggal végezhető), teleszkópos lépcsők (a gerinctartó elemei teleszkópszerűen egymásba tolhatók, a kívánt szint elérésekor biztosítószerkezettel rögzíthetők).
A lépcső tervezésénél figyelembe kell venni a rendelkezésünkre álló teret és az adott helyiség stílusvilágát.
Egy jól megtervezett lépcső lakásunk műremeke is lehet, ami azt jelenti, hogy teljes szimbiózisban él az enteriőrben használt anyagokkal, formákkal, színekkel.
Manapság nagy népszerűségnek örvend a korlát nélküli ún. lebegő lépcső, nemcsak az elegáns és minimál megjelenése miatt, hanem, mert áttört szerkezetű, légies hatást kelt. Merész vállalkozás ezt a fajta lépcsőt korlát nélkül használni, javasolt legalább a falat érintő részén betervezni egy kapaszkodót.
A tervezéskor meg kell találni a megfelelő és, ha fontos szempont, akkor a legköltségkímélőbb anyagot, amiből készülhet vagy megújulhat a lépcsőnk. Jó, ha a lépcső anyaga visszaköszön a lakásunk más részében is, lehet az bútor vagy kiegészítő, cél a tökéletes harmónia megteremtése.
Többfajta lépcsőformát különböztethetünk meg, azt, hogy melyiket alkalmazhatjuk a lakásunkban, a lépcső helyigénye határozza meg. Biztonsági szempontból fontos a korlát használata, ami készülhet ugyanabból az anyagból vagy jó kontraszt a hideg-meleg, azaz a fa és a fém használata.
Az üveg lépcsők nem vesznek el a tér látványából, azonban költséges a kialakításuk. A legnépszerűbb a beltéri lépcsők esetében a fa használata, mert egyaránt tudunk klasszikus és modern formát kölcsönözni az adott anyagból. Modern, high-tech hatást tudunk kelteni a fémből készült lépcsőkkel, amik jól beleilleszthetők műterem, loft hangulatú lakásokba.

Íme egy-két lépcső kialakítás, ami inspirációként szolgálhat:


 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése