Üdvözöljük belsőépítész blogunkon!

Belsőépítész blogunkon naprakész ötletekkel szolgálunk, azoknak a designkedvelő embereknek, akik nyitottak az új és ötletes megoldásokra, valamint segíthetünk lakberendezőként megnyitni az utat a hétköznapi ember otthonának, álmainak megvalósításához.

2010. február 22.

Mediterrán konyha

természet közeli elegancia
A mediterrán vidék hangulata különleges és egyedi, eszünkbe juttatja a nyári pihenést, a nyugalmat, talán ezért éli ma fénykorát hazánkban ez a stílus mind az építészetben és belsőépítészetben egyaránt.
A mediterrán otthon jellemzői: az egyszerűség, a funkcionalizmus, a kényelem és a harmónia.
A stílus ismertetőjegyei: rusztikus falfelületek, zsalugáteres nyílászárók, épített konyhák, nyitott égésterű kandallók, terméskő- vagy mozaik burkolatok vagy faragott domborművek, terrakotta vázák, virágtartók díszítik a belső tereket. A belső teret oszlopok, falfülkék, boltívek tagolják ahol kizárólag természetes anyagok jelennek meg.
Mediterrán konyha tervezésénél mindenképpen tömörfa konyhabútort válasszunk, ha el akarjuk érni a kívánt hatást (költségkímélés szempontjából csak a látszó felületek, ajtófrontok készüljenek tömör fából). Ezek lehetnek: dió, tölgy, kőris, cseresznye vagy homokfújt fenyő. Utóbbi esetben a kész ajtókat, elemeket homokfújják és ettől még rusztikusabb, barázdáltabb lesz a felület.
A munkapult választásánál a konyha előnyére válhat, ha gránitpultban gondolkodunk, egy kis fiatalos, modern hatást tudunk kölcsönözni, ha rozsdamentes acél pult mellett döntünk.
A mediterrán stílus főbb jellemzői az erősen strukturált felületek és a foltosra kopott, repedezett, patinás föld színek használata, ezt antik hatású festéssel érhetjük el.
Ha lehet, ne alkalmazzunk spot és egyéb modern világítást, a legjobb a hagyományos
olajlámpát imitáló függesztett lámpa, vagy más festett üveg vagy porcelán burával ellátott világítótestek, kovácsoltvas lámpák.
Ebben a stílusban meghatározó elem a kürtős páraelszívó, amely készülhet festett felülettel, fémlemezből (pl.: vörösréz) vagy terméskőborítással.
Ma már mindegyik konyhagép-gyártónak létezik rusztikus megjelenésű sütője, elszívója. A mosogatógépek közül jobb, ha belső kezelőpaneleset választunk, mert az nem látszik a bútorban. A többi gép esetében pl.: a mikrohullámsütő, gőzpároló, beépíthető kávéfőző stb., ha nincs rusztikus kivitelű, akkor sötét konyhabútor esetén a legjobb, ha a fekete szín mellett döntünk, egy világosabb konyhánál kiváló választás a fehér vagy tört fehér konyhagép.
A tökéletes összhang kedvéért a konyhabútor közötti burkolatot és a padlóburkolatot is célszerű tipikusan mediterrán stílusú csempével burkolni, rusztikus felületű, szabálytalan szélekkel. Szép kontraszt, ha a kisebb méretű kb. 10×10cm-es fekete vagy fehér magasfényű fali csempéket használjuk diagonál felhelyezéssel.
A kiegészítőkkel belecsempészhetünk egy kis élénk színt az enteriőrbe, ha úgy éreznénk, hogy a fal színe a nagy felület miatt túl harsány lenne. A mediterrán konyha jellemző színei közé tartozik a narancs, a sárga, a vörös, amelyek napsütötte hangulatot csempésznek a helyiségbe, valamint a barna különböző mély árnyalatai és a mély zöldek, tehát a föld színek.
Nagy jelentősége van a kiegészítőknek, különösen a függönynek, drapériának és a terítőknek, a növényi és virágmotívum itt is megjelenhet.
A mediterrán otthon velejárója a gyönyörű kert, ami a természettel való harmonikus együttélést szimbolizálja. Annak érdekében, hogy a természet közelségét a lakásban is érezhessük, megfigyelhető a sok növények vagy olyan motívumok alkalmazása, amelyek a növényekre, virágokra, cserjékre emlékeztetnek, ezzel hangulatos és vidám környezet teremthető és megvan a maga játékos jellege is.
A mediterrán konyha időtálló, elegáns, vidéki hangulatú, egyaránt konyhája lehet egy középkorú hölgynek és egy fiatalabb korosztálynak is, ha mondjuk a háztartási gépeket merészen rozsdamentes acél anyagból választjuk.
Ne akarjuk csak hatását kelteni a mediterrán stílusnak, figyeljünk a minőségre és a részletek kidolgozására.
A mediterrán konyhakialakítások valóban tükrözik a családias, meleg légkört és kialakításuk nem túl nagy költség, megterhelés egy család számára.


 


  


  


  


  


Színében mai, modern darab, karakterében viszont mediterrán, megjelenésében drámai.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése