Üdvözöljük belsőépítész blogunkon!

Belsőépítész blogunkon naprakész ötletekkel szolgálunk, azoknak a designkedvelő embereknek, akik nyitottak az új és ötletes megoldásokra, valamint segíthetünk lakberendezőként megnyitni az utat a hétköznapi ember otthonának, álmainak megvalósításához.

2010. február 22.

Modern szecesszió

klasszikus stílus
Budapest belvárosának jellegzetes építészete a tervezés során meghatározza a belsőépítészek belső terekhez való hozzáállását. Az enteriőrök szinte követelik, hogy visszahozzuk a stílus klasszikus, szecessziós mivoltát, a stukkók alkalmazását, világos, átható terek kialakítását, a légies bútorok betervezését.
A rendelkezésünkre álló, rendszerint halszálka alakzatban burkolt padlók jó alapként szolgálnak és kellemes hangulatot érhetünk el a csempekályhákkal, kandallókkal.
Tervezési szempontból két irányba indulhatunk el.
Az egyik szempont lehet az, hogy az enteriőr és a benne lévő bútorok is klasszikus stílusúak lesznek. Gyakori a fehér-fekete színkontraszt használata, a falak általában világosak, rendszerint fehérek. Nem javasolt a mediterrán színek alkalmazása, mert az nem klasszikus.
A nagyméretű süppedős, letisztult vonalvezetésű kanapé szigorúságát oldhatjuk régies bútorok társaságával, a meleg hatású, erezett felületű, kopottas bútorok visszahozzák a kívánt stílus hatását. Érdeme ellátogatni az ecseri piacra. Az ágyak mögött alkalmazhatunk modern szecessziós tapétát.
A falakat díszíthetjük kortárs festményekkel, tükörrel, a mennyezet ékessége legyen a kristálycsillár és a komódon elhelyezett ezüst gyertyatartó, valamint a mindig friss virágot tartalmazó váza.
A másik szempont, hogy csak a falak kommunikálják a klasszikusságot, a berendezési tárgyaknak pedig modernnek kell lenni, tükrözni a mindig változni, megújulni tudó designt.
A falak itt is fehérek, mert ritka az a lakás Budapesten, mely világosnak mondható a természetes fény szempontjából. Ne gondoljuk, hogy így rideg lesz a lakás csak azért, mert fehéren hagyjuk a falakat, megoldás lehet egy nagy Rothko ihlette, csak színfoltokat tartalmazó festmény, egy puha szőrme a parkettán, magának a parkettának is adhatunk egy a megszokottól eltérő színt, mondjuk vöröset. Minden attól függ, hogy milyen beállítottságúak vagyunk, ajánlott merésznek és bevállalósnak lenni, hogy az otthonunk életteli, vidám hatást tükrözzön.
A nagy belmagasságok is adottak, kialakíthatunk galériákat vagy beugró álmennyezetet rejtett világítással.
Egy adott enteriőrt a benne élő személy kelt életre, tesz otthonossá, a klasszikus tér és kialakítása megköveteli a hozzá tartozó életstílust.
Otthonosság, kényelem, elegancia, ezek a klasszikus stílusú otthon ismérvei.





  

 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  




  


  


  


  


  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése