A konyha ergonómia az ideális, kényelmes konyha kialakítás fogalma. Egyetemi kutatások során dolgozták ki a konyhai háromszög fogalmát, nevet adva annak a térszerkezetnek, melyet a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely, illetve a hozzájuk kapcsolódó három legtöbb konyhai tevékenység alakít ki.
A kényelmi és biztonsági szempontokat egyaránt szem előtt tartva, kiszámították e három fontos pont optimális távolságát, tehát a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhelyet összekötő képzeletbeli vonalnak nem szabad hosszabbnak lenni, mint 6m.
A konyhában a legfontosabb munkaterület a mosogató és a tűzhely közé esik, ott dolgozunk a leggyakrabban. Ennek megfelelően ott kell egy belsőépítésznek kialakítania a főzéshez kapcsolódó előkészítő munkálatok helyét, olyan hosszú, egybefüggő pultot vagy asztalt felállítva, melyen akár tálalni is lehet.
Sem a mosogatót, sem a sütőt nem szabad a konyha sarkába helyeznünk, a saroktól legalább 40cm-re állítsuk fel mindkét berendezést, így sem a könyökünk, sem a serpenyő nem ütődik a falnak.
Egy-két szempont, ha konyhatervezésre kerül a sor:
- a munkafelületet a hűtőszekrényhez közel állítsuk fel, hogy ne kelljen túl messze mennünk a nyersanyagokért
- mivel a vízvezetékek átkötése a legköltségesebb munkálatok egyike, vegyük adottnak a mosogató helyét és konyhánkat ebből a pontból kiindulva terveztessük meg
- a mosó- és mosogatógépet is a mosogató közelébe helyezzük
- a mosogatógépet úgy állítsuk fel, hogy ajtaját akkor is ki lehessen nyitni, ha a mosogató előtt áll valaki
- a tűzhely és a mosogató megfelelő távolságra legyen egymástól, hogy a forró edények és a frissen mosott zöldségek gyors áthelyezése ne okozzon problémát
- a tűzhelyet és a sütőt a külső fal mentén állítsuk fel, így könnyen beépíthető a szagelszívó vagy más szellőztetőrendszer (kivétel e szabály alól a konyha közepén, szigetszerűen elrendezett munkapult a fölébe nyúló szagelszívóval)
- a befelé nyíló konyhaajtó és a szekrénysor homlokzata közt megengedhető legkisebb távolság 40cm
- a konyhai háromszögbe ne állítsunk magas bútorzatot, ezeket célszerű a munkapult végébe helyezni
Nem elhanyagolható a konyhabútor magasságának beállítása sem, így a szabványok szerint:
- alsó szekrény magassága munkapulttal együtt 90cm
- alsó szekrény láb mélysége 7,5cm (láb magassága változó)
- alsó szekrény mélysége 60cm
- az alsó és a felső szekrény közötti távolság 50cm (így a felsőszekrény szemmagasságba kerül, 140cm-re és könnyen elérhetővé válik)
- felső szekrény mélysége 30-35cm (magassága változó)
A konyhatervezés során javasolt személyre szabottan megterveztetni a konyhát, így nem árt a belsőépítésszel, asztalossal való minden kérdést kimerítő konzultáció, ami során kiküszöbölhető minden akadály és kényelmetlen dolog, ami előfordulhat egy konyha kialakításánál.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése