Üdvözöljük belsőépítész blogunkon!

Belsőépítész blogunkon naprakész ötletekkel szolgálunk, azoknak a designkedvelő embereknek, akik nyitottak az új és ötletes megoldásokra, valamint segíthetünk lakberendezőként megnyitni az utat a hétköznapi ember otthonának, álmainak megvalósításához.

2010. február 22.

Akadálymentes konyha tervezése

funkcionalitás és design
Maga a fogalom, hogy "akadálymentes" többet jelent a mozgáskorlátozottak (idősek, sérültek vagy kerekesszékesek) mozgásának megkönnyítésére többé-kevésbé alkalmas megoldásoknál. Az, hogy valami akadálymentes, valójában azt jelenti, hogy az összes ilyen módon kialakított berendezést minden ember, bármely korosztályból, legyen az bármilyen korlátozással vagy anélkül élő, egyedül, mások segítsége nélkül használni tudja.
A fenti gondolatokból nyilvánvalóvá vált, hogy az akadálymentes konyhához nem lehet konkrét megoldást adni, mivel az igények a korlátozottság fajtájából és mértékéből adódóan igen eltérőek. Kiindulópontnak a kerekesszékben ülő embert kell tekinteni, mert az ő igényei a legnagyobbak. Ennek következtében állíthatjuk fel az alkalmazható szabályokat, melyeket az egyéni adottságoknak megfelelően lehet módosítani:
  • a helyiség alapterületének nagysága, valamint formája olyan legyen, hogy a bútorzat mellett kerekesszékkel lehessen közlekedni, a fordulási kör átmérője 150cm (elektromos kerekesszéknél 170cm), tehát ezt a méretet kell szem előtt tartani a tervezésné.
  • az ajtó 2/3 része legyen üvegezett, hogy az ott közlekedőket látni lehessen, a nyílás szélessége minimum 85cm legyen
  • szüntessük meg a küszöböt, ha annak magassága meghaladja a 2 cm-t
  • a padlót csúszásmentes, szilárd, sík, egyenletes burkolattal kell ellátni, melynek káprázatmentesnek kell lenni
  • a világítás legyen egyenletes, káprázatmentes
  • a szabad konnektorokat és villanykapcsolókat 105-110 cm-re tegyük a padlószinttől, mert ezt még kerekesszékből is el lehet érni
  • tűzjelzőt és füstjelzőt feltétlenül fel kell szerelni, melyre leginkább hangszóróval vagy nagyméretű, villogó jelzőfénnyel ellátott rendszer alkalmas
  • a tervezés folyamán törekedjünk arra, hogy az ablak alatti falszakaszra ne kerüljön bútor, így az könnyebben hozzáférhető marad.
  • a munkapad elrendezésének követnie kell a különböző munkafolyamatokat
  • lehetőséget kell hagyni a konyhában a különböző funkciók átállítására, személyre szabására
  • a leghosszabb ideig tartó munkafázisok a mosogató, a főzőlapok és a közötte lévő munkalap körül vannak, ezeknél érdemes eltávolítani az alsó szekrényeket, így ülve is lehet dolgozni
  • alsószekrények helyett tervezzünk be fiókokat, ugyanis így könnyebb az itt tárolt dolgokat elérni
  • felsőszekrényeknél ajánlott a tolóajtós megoldás vagy a speciálisan kialakított elektromosan működő lift rendszerű szekrény
  • külön hűtő és mélyhűtő
A konyhai munka elvégzéséhez a kerekesszékben ülők számára legalkalmasabbnak az L vagy U alakú elrendezés bizonyul, melynek leghasznosabb része éppen a normál esetekben nehezen használható sarok. Ez a hely ugyanis nagyszerű lehetőséget kínál a mosogatótál és a főzőlap egymáshoz közel eső elrendezéséhez. Kerekesszékben ülve így elég csak forgó mozgást végezni, hogy mindkét jelentős területet elérjük. Még kedvezőbb, ha a hagyományos forma helyett olyan főzőlapot választunk, amelynek zónái egysoros elrendezésűek, így azt a munkafelület mélységében hátrébb tolva helyezhetjük el, és az elől nyert 20-25cm-nyi felületen elvégezhetők az előkészületi tevékenységek is.

A bútorokat, háztartási készülékeket nagy körültekintéssel kell megválasztani, illetve az akadálymentesített térben elhelyezni. Általában erre is igaz, hogy nem elsősorban a méregdrága speciális megoldásokban kell gondolkodni (bár a jól funkcionáló konyha esetében szükség lesz néhány kifejezetten speciális elemre), hanem olyan jól megközelíthető, könnyen hozzáférhető bútorzatot kell választani, amely képes arra, hogy használóját a legteljesebb mértékig kiszolgálja.

Egy akadálymentes konyha kialakítása igazi kihívás lehet egy belsőépítész számára, megtalálni az egészséges egyensúlyt a használhatóság és az esztétika között. Mára már a neves design cégek is fordítanak egy kis figyelmet az akadálymentes élettér, konyha kialakítására, a gond csak az, hogy egyáltalán nem pénztárcakímélő darabokat, rendszereket hoznak létre.


Állítható magasságú munkalap, így a család minden tagja kényelmesen tudja használni, valamint ülve is lehet dolgozni.


 


  


  


  


  


  


  



A kényelmes munkamagasságban elhelyezett sütő és az alatta elhelyezett kihúzható tároló lap, amelyre a sütőből kiemelt forró edények, tepsik ráhelyezhetőek nagy segítség mindenki számára. Az alsó szekrényeket előnyös fiókokra cserélni, így az ott tárolt dolgok könnyebben elérhetőek, illetve megtalálhatóak.


 


 

Egy másik lehetőség, amikor a szekrényből csak a polcok mozdulnak lefelé, ebben az esetben eltávolítják az eredeti polcokat és azokat mozgathatóval helyettesítik. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott konyha adaptáció.



Egysoros kialakítású főzőlap előnye, hogy az előtte nyert 25-30cm-t hasznosíthatjuk.
Különböző betegségekkel együtt élni nem egyszerű, korlátokkal körülvéve sem az, a művészet szabadság és a belsőépítészek feladata felégetni ezeket a korlátokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése